Hem

Kursschemat

Examinationssidan

Macroeconomics


Other links

Hemsidan på SLUNIK

Rob Hart

Inst. för ekonomi

Utbildning på institutionen

SLU home


Kursen NA0133 är nedlagt, och ersätts av en 15-poängskurs som innehåller makro samt delar av JoME, och ges på hösten. Det blir en omtenta i NA0133 i augusti 2017. Efter det kommer omtentor i NA0133 att erbjudas under ytterligare ett år i samband med tentor och omtentor i den nya kursen.


Välkommen till kursen NA0133, Makroekonomi, 2016. Målet med kursen är att du kommer att lära dig om hur en ekonomi fungerar, både i allmänhet och i fallet Sverige. Utöver det kommer du att lära dig analysera och modellera komplexa företeelser med hjälp av verbala resonemang, figurer, samt matematik.

På den här hemsidan hittar du alla dokument och länkar som har med kursen att göra. I högerspalten lägger jag upp relevanta externa länkar allt eftersom kursen går. Anledningen att använda en egen sida är att det är enklare att organisera informationen här. På SLUNIK-sidan hittar du alla aktuella meddelanden (som också går ut via SMS till dig som har registrerat ditt mobilnummer) samt de formella kursmålen och kursutvärderingen.

I mitten på kursen gjorde vi en informell utvärdering på en föreläsning. Här finns resultaten.
Schemat. Examinationssidan. Macroeconomics. Övningsuppgifterna. Hemtentan.


Föreläsningsanteckningar 2016: OBS! Delas ut på varje föreläsning.

Del 1: Introduktion till kursen.
Del 2: En ekonomi utan pengar.
Del 3: Det circulära flödet.
Del 4: Lång sikt: Tillväxt.
Del 5: Kort och medelfristig sikt: Konjunktur.
Del 6: Lång sikt: Arbetslöshet.
Del 7: Öppna ekonomier.
De resterande kommer här ovan allt eftersom de är klara.


Övningsuppgifterna.

Grupperna. Syftet med grupperna är att undvika kaos; det ska vara ungefär lika många på för- och eftermiddagspassen. Hör av dig om du vill byta grupp. Beroende på uppslutningen slår vi ihop grupperna till en enda grupp efter första eller andra passet.

Det är mycket viktigt att du jobbar med övningsfrågorna för att öka din förståelse för makroekonomin. Dessutom visar de vad du behöver kunna inför tentan. Genomgångarna är planerade sådan att ni har gott om tid att jobba med frågorna innan motsvarande passen. Facit läggs ut efter varje pass.


Huvuddelen av examinationen blir en skriftlig tentamen i slutet på kursen. Det finns också en hemtenta som besvaras online här.* Tanken med hemtentan är att hjälpa er att förstå, vid ett tidigt stadium i kursen, vad ni behöver läsa och plugga på. Därför har vi en föreläsningsfri period där ni förväntas jobba med hemtentan. Observera att min bok, Macroeconomics, är en utmärkt källa för att hjälpa er besvara hemtentan. För mer information (resultat, restuppgiften) se Examinationssidan.

* Ett förtydligande vad gäller frågor 10 och 11 på hemtentan. En jordbrukare blir mer produktiv när hen har tillgång till en hacka!


Det finns två kursböcker. Den ena är Fregert och Jonung, Makroekonomi. Jag har gjort några läshänvisningar för denna bok, som passar till 3:e eller 4:e (senaste) upplagan. Fregert och Jonungs bok ger en bra introduktion till ämnet. Dessutom innehåller den mycket intressant information och analys av den svenska ekonomin i synnerhet, både idag och historiskt. Den andra boken har jag skrivit själv: Macroeconomics. Denna bok är högst relevant för kursen, och en utmärkt källa för att hjälpa er besvara hemtentan. Jag rekommenderar att ni använder den som huvudkälla under kursen.**

** Det finns en tidigare version av denna bok på svenska: Kompendium. Jag rekommenderar starkt den engelska versionen som är mycket mer utvecklad.


Föreläsningsanteckningar 2015:

Del 1: Introduktion till kursen.
Del 2: En ekonomi utan pengar.
Del 3: Det circulära flödet.
Del 4: Lång sikt: Tillväxt.
Del 5: Kort och medelfristig sikt: Konjunktur.
Del 6: Lång sikt: Arbetslöshet.
Del 7: Öppna ekonomier.